Gemensam el
Föreningsstämman beslutade i maj att föreningen ska införa gemensam el.
Vad innebär gemensam el?
Idag har varje lägenhet eget elabonnemang och betalar fasta avgifter både till nät- och elbolag. Utöver detta har föreningen ett abonnemang för den el som används till belysning, hissar, ventilation värmecentral m.m.
Med gemensam el kopplas alla lägenheterna till föreningens elabonnemang. Det innebär att föreningen och alla medlemmar och föreningens hyresgäster bara betalar för ett elabonnemang istället för 47. En ny huvudmätare installeras för att mäta den samlade elanvädningen medan befintliga elmätare för elanvändningen i lägenheterna samlar in förbrukningen i varje lägenhet. Förbrukningen i varje lägenhet debiteras sedan på samma avier som månadsavgiften till föreningen. Gemensam el har så klart en kostnad, men den kostnaden betalas tillbaks mycket snabbt jämfört med vad medlemmarna betalar för separata elabonnemang. Den investering som måste göras i en ny elmätare betalar sig på 1 år.
Med ett elabonnemang tecknar styrelsen avtal med elbolaget. Ambitionen är att få bättre pris än vad som är möjligt för enskilda lägenheter då föreningen blir en större kund.
Vilka är fördelarna?
Den stora fördelen är lägre utgifter för medlemmarna eftersom de fasta kostnaderna blir lägre när vi delar på föreningens abonnemang istället för att alla betalar för ett eget. Eftersom elen debiteras på samma avi som föreningsavgiften så blir det färre räkningar att betala, och för de som inte själv vill engagera sig i att hitta ett bra elavtal blir det en fördel att detta hanteras av styrelsen.
Vilka är nackdelarna?
Eftersom många delar på ett elabonnemang kan inte varje medlem själv välja vilket elavtal som ska gälla. Det vill säga om någon har en stark åsikt om att elen ska vara billig och någon annan tycker att den måste vara grön kan det vara svårt att tillgodose allas önskemål.
Ansvar för avtal med elbolag och debitering av hushållsel hamnar hos föreningen. Föreningen tecknar ett avtal med Kraftringen där vi hyr elmätarna vilket även innefattar åtgärd vid fel på elmätare samt hantering av mätvärden. Därutöver tillkommer administrativa kostnader till vår förvaltare för att elförbrukningen ska debiteras via månadsavierna. Även med detta inräknat så är det fortfarande mycket billigare än motsvarande kostnad för separat elabonnemang till varje lägenhet.
Vad händer med mitt nuvarande elabonnemang?
Eftersom föreningen tar över elmätningen upphör alla avtal mellan dig och elbolagen. Du behöver inte göra någonting, styrelsen ser till att samtliga elabonnemang avslutas.
Hur kommer debitering att ske?
Förbrukningen för varje lägenhet kommer att debiteras i efterskott på månadsavin som skickas ut av HSB. Eftersom avierna skickas ut kvartalsvis kommer elförbrukningen att debiteras med tre månaders fördröjning.
Det innebär att de första tre månaderna debiteras ingen förbrukning, men vid ägarbyte kommer en extra räkning att skickas ut för att debitera de sista tre månadernas förbrukning medan den nya ägaren får sina första tre månader utan någon debitering på avierna.
Hur stor blir skillnaden i avgifterna?
Idag är den fasta kostnaden till nätbolaget (Kraftringen) 1975 kr/år och lägenhet. Det fasta kostnaden till elleverantören varierar på vilket elbolag man har valt, men vi räknar med 252 kr/år och lägenhet. Båda dessa kostnader försvinner, men istället tillkommer nya kostnader.
Tjänsten Gemensam el från Kraftringen kostar 476 kr/år och lägenhet/mätare. Administrativ kostnad för debitering via medlemmarnas månadsavier kostar 125 kr/år och lägenhet. Observera att denna fasta avgift är densamma för alla lägenheter oavsett storlek eftersom den motsvarar kostnaden för elabonnemanget oberoende av hur stor den faktiska elförbrukningen är.
Hopräknat blir detta 2 227 kr/år/lgh idag mot 601 kr/år/lgh med gemensam el – alltså en besparing på 1 626 kr/år/lgh eller 135 kr/mån/lgh.
Påverkas min månadsavgift till föreningen?
Nej, månadsavgiften ändras inte av att gemensam el införs. Däremot tillkommer två separata poster på avin för elförbrukningen och den fasta kostnaden för ”elabonnemangen”. Detta är liknande för hur hyran för garage- och parkeringsplatser idag debiteras som en separat post på samma avi.
Påverkas det rörliga elpriset?
Ja. Idag har varje lägenhet ett eget avtal och därmed olika elpriser. Med gemensam el kommer alla att ha samma avtal och därmed samma pris. Hur stor skillnad det blir beror både på vilket elpris du har idag och vilket elpris föreningen kan få. Eftersom föreningen är en stor kund med 38 lägenheter och två lokaler kan det dock finnas ett bättre förhandlingsläge gentemot elbolagen än vad en enskild lägenhetsinnehavare har. Ännu bättre kan det bli om föreningen upphandlar el inom ramen för samarbetet med HSB.
Hur mycket kostar det att göra bytet?
Föreningen behöver göra en viss ombyggnad av elcentralen i samband med installation av ny huvudmätare vilket kostar 58 275 kr. I budgeten för 2019 finns det utrymme för denna kostnad och avgiften påverkas inte av att gemensam el införs.
Vem beslutar om gemensam el ska genomföras?
En års- eller extrastämma. Föreningsstämman den 6 maj 2019 beslutade att gemensam el ska införas.
Jag vill ha kvar mitt nuvarande abonnemang. Kan ni byta för alla utom min lägenhet?
Nej. Det måste göras för hela föreningen inklusive våra hyresgäster.
Vilket arbete har gjorts och när kan det vara klart?
2018 hösten – Styrelsen har undersökt vad gemensam el innebär och vilka erbjudanden som finns från leverantörerna.
2019 vinter – Styrelsen beslutar att gå vidare med gemensam el och kontaktar Kraftringen för offert.
2019 mars – Sammanställning av information och ekonomisk plan som kan presenteras för medlemmarna.
2019 maj – Informationsmöte för att svara på medlemmarnas frågor.
2019 maj – Årstämman beslutade att gemensam el ska införas.
2019 vår-sommar – Planering av arbete och ombyggnad av elcentral.
2019 höst – gemensam el är igång.
Jag har fler frågor - vart ska jag ställa dem?.
Kontakta styrelsen via formuläret på hemsidan eller genom att mejla till trollebergsparken@gmail.com.